Клети създания на Йоргос Лантимос  безспорно е един от филмите на 2023

...
Клети създания на Йоргос Лантимос  безспорно е един от филмите на 2023
Коментари Харесай

Клети създания – от гротеска до идилия

" Клети създания "  на Йоргос Лантимос  несъмнено е един от филмите на 2023 - има 11 номинации за БАФТА, 7 за " Златен глобус " и умопомрачителната оценка 8.4 в IMDb. Аз чаках малко повече, само че разбирам суперлативите и възхищението от кино лентата.

Внимание, спойлери!

Бела Бакстър (прекрасната Ема Стоун) е красива и съблазнителна млада жена, която се държи детско и приказва с високомерен детски глас. Тя живее при гениалния хирург с обезобразено (от " научните " опити на татко му) лице Годуин Бакстър (Уилям Дефо, постоянно перфектен) и го назовава... " Бог ". Той убеждава най-хубавия си студент, изтънчения Макс Маккендълс (Рами Юсеф), да се ожени за Бела и тя няма нищо срещу. Но на сцената се появява юристът, който би трябвало да изготви предбрачния контракт (доста странен). Привлекателният и грациозен Дънкан Уедърбърн (Марк Рафъло, постоянно подценен) не си губи времето и запленен и удивен, убеждава Бела да избяга с него.

Няма да ви открия кой знае каква загадка (става ясно в 10-ата минута), като ви кажа, че Бакстър е избавил от удавяне при опит за самоубийство Бела и ѝ е присадил мозъка на нероденото ѝ дете, което изяснява нейното държание.



Намираме се някъде в края на XIX в. и началото на XX в., а бегълците обикалят света. Танцът им на кораба е естетическо пиршество, а Уедърбърн учи Бела на тайните на секса (който съгласно нея би трябвало да се практикува постоянно). Тя е чиста, наивна, добра като дете, но нейното обучение и израстване минава от " философията не може да промени индивида, който е хищник " до " емпатията ми се трансформира в пренебрежителен яд ". След Лисабон и Египет юриста е изоставен, тъй като изненадващо се оказва тесногръд, ревностен и злопаметен.

Престоят на Бела като продажница в Париж е малко отегчителен и отегчителен, само че тук тя научава, че би трябвало да минеш през неприятното, с цел да оцениш положителното. Не през страданието, то единствено озлобява и не учи на нищо, а през неприятното. Накрая героинята се завръща в Лондон, само че тук се сблъсква с безспорното зло - хубавия и безсърдечен Алф Блесингтън (Кристофър Абът). 



Снимка: Синелибри 2023 " />

Не обичам да приказвам дълбокомислено за метафори, когато най-важна е постоянно историята. Но Бела е като бял лист, върху който небрежно е изписана и разказана усърдно и красиво точно история - тази на човечеството. От непорочност, непорочност и илюзии през провали, цинизъм, изстъпления и падения до завръщане към добротата и фантазиите, огрени от мъдрост и амнистия. Жанрът е готика, фантастика, моралите, покруса, гротеска до... идилия.

Да, идилия, Лантимос умее даже и това!

 
 Ема Стоун отбрани дръзките подиуми в " Клети създания "

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР